Idealne jako dodatek do mięs na zimno i wędlin, świetnie urozmaicą elegancką świąteczną kolację.

Z BURAKIEM I POMARAŃCZĄ


4 nieduże buraki
100 g koziego sera
2 pomarańcz
2 garście sałaty
2 garście listków botwinki
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
łyżka miodu
łyżka musztardy
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w 180°C przez ok. 30 minut. Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki, po czym obierz z białych błonek. Buraki pokrój w cząstki.
Na talerzach poukładaj listki sałaty i botwinki, na nich cząstki buraków i pomarańczy. Posyp pokruszonym serem i pestkami granatu. Skrop dressingiem z oliwy, soku, miodu i musztardy.

Z SEREM PLEŚNIOWYM


4 spore ziemniaki
8 pieczarek
100 g sera pleśniowego
4 garście roszponki
4 łyżki oliwy
łyżka musztardy
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki wyszoruj, pokrój na kawał-ki, posyp solą i pieprzem, wymieszaj z łyżką oliwy i piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pieczarki pokrój i podsmaż na łyżce oliwy. Wymieszaj pozostałe 2 łyżki oliwy z musztardą, startym czosnkiem, solą i pieprzem.
Na talerzach poukładaj roszponkę, na niej rozłóż ostudzone kawałki ziemniaków i pieczarki. Posyp pokruszonym serem i skrop dressingiem.

W PUCHARKACH


200 g łososia wędzonego na zimno
2 dojrzałe awokado
4 jajka
50 g twardego ostrego żółtego sera
4 łyżki śmietany
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
Na spodzie pucharków poukładaj porwanego na nieduże kawałki łososia. Awokado obierz ze skórki, pokrój na cząstki i wymieszaj delikatnie z sokiem z cytryny. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj.
Na łososiu poukładaj w pucharkach warstwami awokado i jajka, majonez z 2 łyżkami śmietany, starty na bardzo drobnej tarce żółty ser. Warstwy doprawiaj solą i pieprzem. Udekoruj kleksami śmietany i listkami natki pietruszki.

W KOMINKACH Z CIASTA


opakowanie ciasta francuskiego
duża czerwona papryka
4 łyżki kukurydzy z puszki
6 plasterków boczku
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, natka
Z ciasta wytnij 8 krążków i 16 obwarzanków. Na każdym krążku układaj po dwa obwarzanki, jeden na drugim. Wstaw na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200°C. Wyjmij i wystudź.
Jeden z boków papryki odkrój i odłóż, resztę pokrój w drobną kostkę. Boczek usmaż na chrupko, z tłuszczu, wystudź i pokrusz. Pokrojoną paprykę, kukurydzę i wymieszaj z majonezem, dopraw i pieprzem. Napełnij kominki. Udekoruj odłożoną papryką i natką.