Sezon truskawkowy w końcu się rozpoczął. Praktycznie na każdym korku jesteśmy kuszeni kolejnym straganem ze świeżymi truskawkami. Jest to świetna okazja aby skusić się na ten iście letni owoc, nawet jeśli nie przepadamy za jedzeniem samych truskawek. Dla owocosceptyków przedstawiamy trzy szybkie i niezwykle smaczne przepisy z truskawkami.

Truskawkowy milkshake

  • 250 truskawek
  • 200 ml mleka
  • 100 g lodów waniliowych

Truskawki myjemy i zdejmujemy z nich szypułki. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko i lody- blendujemy na gładką i puszystą masę. Przelewamy do wysokiego pucharka lub szklanki. Dla lepszego efektu rodem z filmów o Ameryce w latach 50. można udekorować milkshake bitą śmietaną i kawałkiem truskawki.

Kluski z truskawkami

  • 250 g truskawek
  • Śmietana 36%
  • 250 g makaronu świderków lub innego ulubionego
  • 2 łyżki cukru brązowego

Truskawki myjemy i zdejmujemy z nich szypułki. Wrzucamy je do miseczki i ugniatamy, aż puszczą soki. Jeśli zależy nam na bardzo gładkiej konsystencji można wrzucić owoce wraz ze śmietaną i cukrem do blendera. Jeśli lubimy czuć kawałki owoców wystarczy użyć ubijaczki do ziemniaków aby roznieść truskawki. Dodajemy śmietanę oraz cukier. Makaron gotujemy według informacji na etykiecie i po ugotowaniu płuczemy zimą wodą. Danie smakuje bardzo dobrze także na zimno.

Letnia sałatka z mango

  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g truskawek
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • Garść listków mięty
  • 80 g sera pleśniowego- najlepiej z niebieską pleśnią
  • Garść płatków migdałowych

Domowy sos winegret

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryn
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego

Składniki na sos dokładnie mieszamy. Można po prostu dodać je do niewielkiego słoika i dokładnie potrząsać, aż do połączenia składników.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na kawałki. Mango obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty oraz mięty. Dodajemy owoce oraz pokrojony w mniejsze kawałki ser. Polewamy sosem i delektujemy się letnimi smakami.