Problem z jedzeniem śniadań jest niestety dość często spotykany, szczególnie wśród ludzi aktywnych zawodowo. Poranne wstawanie i szykowanie się w biegu nie sprzyja dodatkowemu myśleniu o tym co zjeść. Bardzo często kończy się na kupionej w drodze do pracy słodkiej bułce lub fastfoodzie.

Śniadanie jest jednak zbyt ważnym posiłkiem, aby nie przykładać do niego wagi. W końcu to pierwszy posiłek daje nam siłę do działania, a zdrowe i pełne witamin śniadanie z cała pewnością wprawi w pozytywny nastrój. Warto więc poświęcić chwilę czasu aby przygotować sobie owoce, aby rano wrzucić je do blendera i cieszyć się witaminową bombą! Jeśli chcecie zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, albo nie chcecie zastanawiać się zbyt długo nad tym jakie składniki musicie uczyć; dobrym pomysłem jest popakowanie gotowych mieszanek owocowych w torebki strunowe. Dzięki temu wystarczy wyjąć z zamrażarki wybraną torebkę i cieszyć się szybkim posiłkiem.

Bowl bananowo-truskawkowy

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 150 ml jogurtu
  • 1/2 łyżki masła orzechowego
  • 1 cały banan
  • garść truskawek

Połowę porcji owoców wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, masło orzechowe oraz płatki owsiane i blendujemy. Resztę owoców kroimy w plasterki i układamy na smoothie. Można dodać inne ulubione owoce, orzechy, wiórki kokosowe lub płatki migdałowe.

Wytrawny zielony bowl

  • 1 awokado
  • spora garść szpinaku liściastego
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Obieramy ze skórek awokado, kiwi oraz banana. Do blendera wkładamy całe pokrojone awokado bez pestki, szpinak, 1 kiwi, pół banana i dodajemy siemię lniane i mleko. Całość blendujemy i wykładamy do miseczki. Ozdabiamy pozostałymi owocami i zjadamy ze smakiem.

Orzeźwiający bowl

  • 1 średnie, dojrzałe mango
  • 2 banany
  • Borówki, jagody i maliny do dekoracji
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki płatków owsiantch
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 150 ml jogurtu

Mango i banana obieramy. Do blendera wrzucamy około 3/4 mango- jeśli nie chcemy zostawiać kawałków na wierzch, wrzucamy całość; półtorej banana, płatki owsiane, sok pomarańczowy oraz jogurt. Po blendowaniu wlewamy masę do miski i dekorujemy pozostałymi owocami oraz wiórkami.