Każdy sezon przynosi ze sobą przepyszne smaki, którymi możemy się cieszyć tylko przez niedługi czas. Latem jest to na pewno rabarbar, truskawki, bób ale też świeża fasolka szparagowa czy młode ziemniaki. Niestety bardzo często przez gorące temperatury nie mamy ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. Dlatego też świetnym rozwiązaniem jest przygotowywanie sałatek, szczególnie jeśli wkomponuje się w nie sezonowe składniki!

Sałatka z bobem

  • 120 g kaszy jaglanej
  • 400 g bobu
  • 100 g kalarepy
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 opakowanie sałaty rzymskiej
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1/2 papryki czerwonej

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Dla podbicia smaku i koloru można dodać szczyptę kurkumy lub zalać kaszę nie wodą, a bulionem. Bób także gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kalarepę ścieramy na tarce, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki cherry dzielimy na połówki. Na talerz rwiemy liście sałaty, dodajemy pokrojone warzywa, bób oraz kaszę.

Owocowa sałatka z arbuzem

  • 1 kg arbuza
  • 200 g sera feta
  • 1 garść liści mięty
  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Arbuza obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Ser feta odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę. Miętę można porwać na mniejsze kawałki, lecz najwygodniej będzie użyć do tego celu noża. Do miski wrzucamy pokrojone składniki polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą.

Letnia sałatka z indykiem

  • 2 piersi z indyka
  • 1 torebka miks sałat
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Piersi indyka kroimy na filety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Jeśli mamy patelnię grillową, zdecydowanie można go zgrillować. Gotową pierś kroimy następnie na paseczki. Pomarańcz obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu wykładamy sałatę, dodajemy pierś oraz cząstki pomarańczy. Oliwę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny łączymy tworząc sos, którym polejemy gotową sałatkę.