Czy na widok jasnozielonej bulwy w warzywniaku zastanawiacie się, co to właściwie za roślina? A może fenkuł często gości w waszej kuchni? Jest to jedno z tych warzyw, które z czasem zostało zapomniane, lecz coraz więcej ludzi przypomina sobie o jego smaku i właściwościach prozdrowotnych.

Czym jest fenkuł?

Fenkuł czyli nic innego jak koper włoski. Jest częścią rodziny selerowatych i choć oryginalnie można było go znaleść jedynie w rejonie Morza Śródziemnego- dziś uprawiany jest praktycznie na całym świecie.

Do popularności kopru włoskiego na pewno przyczyniły się jego szerokie właściwości prozdrowotne, oraz oczywiście ciekawy smak. Fenkuł dzięki sporej zawartości oleju lotnego posiada zapach przypominający anyż. Jest to jeden z tych aromatów, który się albo uwielbia albo nie można go znieść. Warto więc wziąć tą informację pod uwagę, zastanawiając się nad zakupem fenkułu.

Jedną z największych zalet tych bulw są ogromne pokłady antyoksydantów. Dzięki temu zauważalne jest jego działanie przeciwzapalne, ale także w dłuższym okresie stosowania antynowotworowe. Duża zawartość witaminy C dodatkowo wzmacnia działanie przeciwutleniające, wspomaga jednocześnie naturalne leczenie organizmu. W bulwach fenkułu znajdziemy również inne wartościowe związki jak witamina B1, wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz kwas foliowy.

Jak stosować?

Skoro już wiemy dlaczego warto jeść fenkuł, jak właściwie się do tego zabrać? Na szczęście jest to niezwykle wielozadaniowe warzywo. Można wykorzystać praktycznie każdą jego część- od bulwy aż po kwiaty.

Bulwy są zjadliwe nie tylko poddane obróbce termicznej, ale także i w formie surowej. Nadadzą się więc jako składnik sałatek lub dodatek do kanapki. Bardzo dobrze smakują także smażone, grillowane lub pieczone. Jeśli szukacie nowych doznań smakowych warto pokusić się o przygotowanie domowej konfitury z fenkułu!