Zielone pesto to świetna paza do przeróżnych dań z makaronami. Mając bazę jaką jest właśnie pesto i ulubiony makaron możemy zbudować zarówno pyszny, niezwykle zdrowy i sycący obiad jak i szybki lunch do pracy.

Jak zrobić pesto?

W wielu sklepach możemy znaleść gotowe pesto w słoiczkach. Jednak jest ono tak proste i niedrogie w przygotowaniu, że bez problemu można wykonać je samemu. Zdecydowanym plusem takiego rozwiązania jest to, że wiemy jakie składniki trafiają na nasz talerz.

Aby przygotować domowe pesto będziemy potrzebować:

  • Całego pęczka świeżej bazylii (czyli całej roślinki w małej doniczce, na przykład z supermarketu)
  • 50g orzeszków piniowych lub nerkowca (około garść)
  • 50g parmezanu
  • 75 ml oliwy extra virgin
  • Dwa ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu

Najpierw należy uprażyć wybrane orzechy na suchej patelni. Trzeba jednak uważać aby nie przypiec ich nadto, zależy nam jedynie aby je lekko zarumienić. W tym czasie możemy dokładnie umyć i osuszyć liski bazylii.

Tradycyjne pesto ubijane jest w moździerzu. Jednak nie każdy posiada go w domu, oraz nie każdy ma czas aby powoli rozgniatać składniki. Spokojnie można więc sięgnąć po pomoc technologii i wrzucić wszystkie składniki do blendera. W zależności czy wolicie gładką pastę, czy też wyczuwalne kawałki- wszystko zależy od długości blendowania składników.

Tak przygotowany sos można zjeść od razu, ale bez problemu przechowa się zamknięty w słoiczku. Należy wówczas trzymać go w lodówce lub zamrozić w woreczku strunowym. Jeśli zależy nam na dobrym przechowywaniu, warto przed zamknięciem słoika dodać odrobinę więcej oliwy, aby pesto nie wyschło.

Z czym je podawać?

Na tym polega uniwersalność pesto, że sprawdzi się doskonale niezależnie od dodatków. Najlepiej wybrać ulubiony makaron, lub taki który akurat mamy pod ręką. Nie ma więc znaczenia czy będą to kokardki czy też spaghetti.

Aby urozmaicić potrawę można dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapary lub karczochy marynowane. Idealnie sprawdzi się również rukolą lub inne sałaty, oraz dodatkowe kawałki orzechów, na przykład migdałów.