Potrawy bez soli mogą być smaczne! Choć nie wyobrażasz sobie kuchni bez tego dodatku, czasem przez konieczność, ale również dla zdrowia, należy zastosować post od tradycyjnego białego proszku, który zawiera niekorzystną ilość sodu. Do wyboru masz świetne alternatywy. Przekonaj się, jakie przyprawy zastąpią tradycyjną sól.  

Zamiast zwykłego chlorku sodu wybieraj sól himalajską, która zawiera cenne dla zdrowia mikroelementy. Sięgaj po przyprawy bez soli – naturalne mieszanki ziół, które są doskonałą alternatywą dla klasycznej soli kuchennej i pozwalają cieszyć się oryginalnym smakiem ulubionych dań.  

Mieszanki ziołowe zastępujące tradycyjną sól 

Gotowe produkty należy zakupić w sklepach specjalizujących się w dystrybucji ziół i przypraw lub ze zdrową żywnością. Oferują wolne od niezdrowych dodatków nie tylko klasyczne zioła i suszone warzywa, ale także naturalne, autorskie mieszanki. Przyprawy bez soli mogą łączy w sobie tradycyjne kompozycje, np. pomidora z chilli i oregano, włoszczyznę rosołową lub pieprz ziołowy. Są też gotowymi mieszankami przypraw, dedykowanymi konkretnym daniom, np. dodatki do bigosu, sałatek lub mięs z grilla.  

 Zioła jako alternatywa soli  

Oprócz kompozycji sięgaj także po zwykłe zioła jak bazylia, majeranek, estragon, szałwia, oregano, kolendra, pieprz czarny czy lubczyk, które doskonale zastępują niezdrową sól. Są aromatyczne i tworzą doskonały bukiet smaku. Dzięki nim Twoje dania będą pozbawione zbędnych kalorii, sodu oraz tłuszczu i zamienią się w zdrowe posiłki. Wymienione zioła wspomagają pracę wątroby, korzystnie wpływają na proces trawienia, eliminują wzdęcia i zapobiegają niestrawności. Zmniejszają również apetyt na słone przekąski. 

Naturalnie słone dodatki potraw 

Koniecznie zaopatrz się w zdrowe wersje soli, jeżeli danie bez niej zupełnie jest dla Ciebie nie do przełknięcia. Warto też poeksperymentować w czasie przyrządzania potraw z warzywami i dodatkami, które mają słony posmak. Odpowiednia będzie ekologiczna musztarda, która zawiera sporo zmielonej i zdrowej gorczycy. Możesz używać do przyprawiania także czosnek, chrzan oraz imbir, które doskonale nadają się do marynowania, a także wzbogacają o słony posmak sosy, zupy i sałatki.  

Jeżeli szukasz ostrzejszego smaku wybierz warzywo papryczki chili. Wyśmienicie sprawdzą się także kiszone ogórki i kapusta. Wykorzystuj świeży por, paprykę, cebulę i czosnek, które dodają potrawom wyrazistości i głębi, smakiem tuszując brak soli. Z daniami rybnymi świetnie będzie się komponować cytryna lub limonka, a zielona pietruszka jako dodatek wprowadzi do smaku harmonię, która uspokoi potrzebę stosowania soli.