Dbając o zdrową dietę warto pamiętać o regularnym spożyciu ryb. Zawierają one niezwykle zdrowe i potrzebne tłuszcze oraz kwasy omega-3. Łosoś dzięki swojemu delikatnemu smakowi i niewielkiej ilości ości jest jedną z bardziej popularnych ryb. Nie ma co się dziwić, nie potrzeba wiele, aby przygotować z niego niezwykle zdrowy i pyszny obiad.

Dla osób, które lubią kiedy obiad „robi się sam” oraz nie lubiących brudzić dużej ilości naczyń przy przygotowywaniu posiłków najlepszym rozwiązaniem będą wszelkie pieczone przepisy. Prezentujemy więc niezwykle prosty w przygotowaniu zdrowy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pieczony łosoś

Składniki:

  • 800 g łososia, filetowanego
  • 1 cały por
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 cytryny oraz plasterki do pieczenia
  • Oliwa, masło, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łososia myjemy i suszymy. Filet dzielimy na 4 równe porcje. Aby łatwiej ściągnąć skórę, kładziemy kawałki łuskami do góry i polewamy wrzątkiem. W ten sposób o wiele łatwiej i szybciej pozbędziemy się skóry, bez obawy o wykrojenie mięsa. Kawałki nacieramy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kropimy oliwą z oliwek i odkładamy na bok.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Pora myjemy i kroimy z dłuż łodygi, następnie na mniejsze kawałki. Następnie układamy je w brytfance nasmarowanej oliwą. Pora doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy przygotowane wcześniej porcje łososia oraz umyte pomidorki. Całość posypujemy koperkiem i układamy plasterki cebuli. Na całość wykładamy cienko pokrojone masło i wkładamy do pieca na około 15 minut.

Do dania będą pasowały zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaczki lub porcja gotowanego ryżu.