Bruschetta z łososiem to tradycyjna włoska przekąska, która jest łatwa w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole. Bruschetty podawane są jako dodatek do dania głównego, a także zdrowe Fit śniadanie lub przekąska. 

Fajną odmianą tego dania jest zdrowa wersja z wędzonym łososiem na opiekanej ciabatcie z dużą ilością chudego serka. Tak proste i tak pyszne danie, które zaspokoi potrzeby smakowe i odżywcze tego najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Składniki fit śniadania z wędzonym łososiem:

  • 60 gramów wędzonego łososia w plastrach;
  • 2 plasterki ciabatty;
  • Jedno jajko kurze ugotowane;
  • 3 pomidorki wiśniowe;
  • Pestki z dyni prażone;
  • 60 gramów serka chudego;
  • Mix sałat zielonych;
  • Ocet balsamiczny;
  • Szczypiorek;
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie 

Drobno posiekaj szczypior, część wymieszaj z serkiem, część posłuży do posypania kanapki. Zrób krem, czyli serek zmiksuj z częścią szczypiorku, dodaj sól i czarny pieprz. Pieczywo podpiekamy na patelni lub tosterze. Następnie smarujemy chrupiące bruschetty przygotowanym kremem szczypiorkowo-serowym.

Przykryj kanapki plastrami łososia i ułóż na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ugotowane na twardo jajko pokrój na 8 plastrów. Połóż jajko obok bruschetty. Kompozycję uzupełniamy mixem sałat, plasterkiem cytryny i pomidorkami koktajlowymi. Posypać zielonym szczypiorkiem, pestkami dyni, solą i pieprzem. Skrop zieleninę octem balsamicznym. Smacznego!

Łosoś to bardzo zdrowa i bogata w liczne minerały i kwasy ryba. Aby czuć się dobrze przez cały dzień, zacznij poranek od zdrowego i pożywnego, a jednocześnie lekkiego śniadania, które będzie dobre dla Twojej sylwetki. Warto też spróbować pysznej i zdrowej szakszuki.