Pieczony kurczak z warzywami smakuje i wygląda tak, jakby przygotowanie go zajęło wiele godzin. A tymczasem proste składniki i całe danie można przygotować w zaledwie kilka minut. 

Gotowanie dla rodziny czy gości powinno być nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie. Najbardziej popularnym do przygotowania, a jednocześnie szybkim i niezwykle smacznym, jest dobrze doprawiony kurczak. Danie przygotowuje się w jednym naczyniu, a mimo to wygląda ekskluzywnie.  Niezwykle ważny przy tym daniu jest dobór przypraw, które podkreślą smak. Szczególnie bogatego smaku nadaje rozmaryn, który doskonale komponuje się z białym mięsem i aromatyzuje warzywa. Więcej ciekawych porad związanych z gotowaniem w serwisie: https://kuchnia24h.pl/.

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka

  • 6 średnik ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 6 udek z kurczaka z kością, bez skóry
  • 500 g świeżego szpinaku

Sposób przyrządzenia kurczaka

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, olej, czosnek, 3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki rozmarynu i 1/2 łyżeczki pieprzu i wrzucić to wszystko na blachę delikatnie skropioną oliwą
  2. W małej misce wymieszaj paprykę i pozostałą sól, rozmaryn i pieprz. Posyp kurczaka mieszanką papryki a następnie ułóż na warzywach. Piecz, aż do zarumienienia kurczaka i miękkości warzyw, czyli 35-40 minut.
  3. Wyjmij kurczaka na półmisek do serwowania. W tym czasie posyp warzywa szpinakiem i wstaw do piekarnika na ok. 10 min. Wyłóż warzywa i kurczaka na talerz i podawaj z dodatkiem sosu lub dipem.

Mięso z kurczaka to smaczna i prosta propozycja, która smakuje wszystkim. W połączeniu z pieczonymi warzywami stanowi pełnowartościowy, bogaty w białko posiłek.