Każde przyjęcie jest organizowane, by uczcić jakieś ważne wydarzenie, może być ono zarówno o charakterze oficjalnym, jak i prywatnym. Tego typu imprezy okolicznościowe wymagają odpowiedniego przygotowania ze strony organizatora, ponieważ musi on przyszykować przestrzeń dla zaproszonych gości, a także przyrządzić poczęstunek i atrakcje dla nich. Przyjęcia urodzinowe, weselne, rocznicowe itp. mogą odbywać się zarówno w sali, jak i w plenerze. Gwarantem sukcesu są z pewnością niespodzianki, które można zaprezentować zaproszonym, są to m.in. gry i zabawy integracyjne, zimne ognie, ciekawe instalacje świetlne i wiele innych. Jeśli chodzi o jedzenie, zaskakujący może być poczęstunek w formie ciepłego i słodkiego płynu, jakim jest czekolada. Można ją serwować wprost z czekoladziarki i fontanny czekolady. Sprawdźmy, czym różnią się tego typu urządzenia i jak mogą pomóc w urozmaiceniu przyjęcia.

Czekoladziarki i fontanny

Czekoladziarki i fontanny to doskonały pomysł na uświetnienie każdego przyjęcia. Są eleganckie i nadają luksusowego sznytu całej oprawie. Z pewnością goście będą zachwyceni taką atrakcją, ponieważ jest to urządzenie niespotykane na co dzień i robiące ogromne wrażenie. Dodatkowo warto zauważyć, że obecnie są to sprzęty najwyższej jakości, które nadają się do użytku własnego oraz przemysłowego. W związku, z czym można je wykorzystać nawet na bardzo małym spotkaniu towarzyskim.

Czekoladziarki

Te urządzenia mają za zadanie podgrzewać czekoladę i ją systematycznie mieszać. Posiadają także kranik, dzięki czemu można nalać czekoladę do filiżanki lub innego naczynia. Całość wygląda bardzo estetycznie, ponieważ napój znajduje się w przezroczystej górnej części i eksponuje w ten sposób słodki przysmak. Sam zawór do dozowania daje możliwość bezpośredniego poczęstowania się czekoladą, a pod nim znajduje się ociekacz, który pozwala zachować stanowisko w czystości.

Fontanny

Tego typu sprzęt jest znacznie efektowniejszy niż czekoladziarki, ponieważ czekolada w nim prezentuje się zdecydowanie lepiej. Fontanna czekolady świetnie nada się na wystawne przyjęcia z okazji ślubu, rocznicy, urodzin, ale również ciekawie wkomponuje się w imprezę plenerową. Fontanna podgrzewa kakaowy płyn, który spływa równomiernie z każdej ze stron kaskadami do metalowej misy. Napój jest wprawiany w ruch poprzez napęd świdrowy, wirnikowy lub magnetyczny, w zależności od urządzenia. Metalowe części fontanny można ściągać, dzięki czemu transport i czyszczenie są ułatwione.

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne do serwowania czekolady

Niezależnie od tego, czy chcesz używać czekoladziarki i fontanny do czekolady w domowym zaciszu, w biznesowej przestrzeni czy na przyjęciu, będziesz zadowolony z ich jakości oraz serwowanych dzięki nim słodkim napojom. W ofercie wielu sklepów można znaleźć sporo produktów o zróżnicowanej wielkości, co daje możliwość nabycia sprzętu, dostosowując swój wybór do liczby osób zaproszonych na przyjęcie lub do miejsca, w którym chcemy zaprezentować swoje nowe urządzenie. Sklepy internetowe oferują produkty ze stali nierdzewnej, co daje im ogromny atut, ponieważ ten materiał nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, więc jest bezpieczny, a dodatkowo wytrzymały, dlatego tego typu produkty mogą pracować bezawaryjnie przez wiele lat.