Pikantna zupa tajska z dodatkiem mleczka kokosowego to idealny przepis dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni, ale nie tylko. Każdy, kto tylko spróbuje tej potrawy z pewnością zakocha się w jej smaku już od pierwszej łyżki! Jest to sycąca i bardzo rozgrzewająca potrawa o orientalnym i nietypowym smaku.

Najlepiej smakuje w zimnym okresie jesienno- zimowym. Z podanego poniżej przepisu wychodzą trzy duże porcje. Każda porcja to około 200 kalorii. Czas przygotowania potrawy to 30 minut.

Jak przygotować pikantną zupę tajską?

Potrzebne składniki, aby przygotować potrawę:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • jeden litr wody
  • dwie średnie cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego ( w wersji mniej ostrej- 300 ml)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soku z cytryny (najlepiej sok ze świeżej cytryny)
  • jedna łyżka stołowa sosu sojowego
  • dwie łyżeczki cukru
  • ostrą papryczkę
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i kurkuma (gramatura wedle uznania)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie ( trzeba robić to ostrożnie, ponieważ cebulka nie może się zeszklić!). Dodajemy jeden ząbek czosnku, pokrojonego wcześniej (również w kostkę) kurczaka, marchewkę oraz obraną ostrą papryczkę.
  2. Zawartość patelni przekładamy do garnka, podlewamy wodą oraz dodajemy resztę przypraw (z wyjątkiem natki pietruszki oraz sosu sojowego). Gotujemy do momentu, w którym marchewka zrobi się miękka. Do całości dolewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i przyprawy wedle uznania. Zupę najlepiej podawać w głębokim naczyniu i przyozdobić natką pietruszki. Smacznego!

Sprawdź przepis na inne przepyszne danie z mleczkiem kokosowym: https://sztukaodchudzania.pl/pudding-chia-z-mleczkiem-kokosowym-pyszny-i-zdrowy-deser-na-odchudzanie/.