Produkty niskobiałkowe znaleźć można w coraz większej ilości sklepów. Nie tylko tych specjalistycznych, ale często nawet w zwykłych marketach, „spożywczakach”. Czy każdy z nich może korzystać? Oczywiście, że tak. Aczkolwiek, w głównej mierze korzystają z nich osoby, jakie decydują się na przejście na dietę niskobiałkową. Co należy wiedzieć o tym sposobie odżywiania? Oto kilka cennych wskazówek, jakie przydać się mogą osobom, które chcą zmienić swój sposób żywienia na bardziej zdrowy.

Niskobiałkowa dieta lecznicza

Z produktów niskobiałkowych powinny korzystać osoby, jakie na co dzień mają do czynienia ze schorzeniami nerek i wątroby. To dlatego dieta niskobiałkowa nazywana jest również leczniczą. Często można się spotkać także z zaleceniami od lekarzy, którzy każą zastosować taki sposób odżywiania. Może to tyczyć pacjentów, którzy na co dzień zmagają się z:

  • zaburzeniami przemiany aminokwasów lub białek,
  • schorzeniami trzustki,
  • schorzeniami dróg żółciowych,
  • problemami z pęcherzykiem żółciowym,
  • fenyloketonurią.

Dlaczego prawidłowy sposób odżywiania w takich przypadkach jest ważny? Ponieważ dzięki temu można zablokować tworzenie się szkodliwych produktów przemiany białek. W domach takich osób nie powinno naprawdę zabraknąć produktów niskobiałkowych, jakie można zamówić nawet w sklepach internetowych – prosto z dostawą do domu.

O czym trzeba pamiętać?

Niektórzy twierdzą, że dieta niskobiałkowa jest wymagająca. Poniekąd jest to prawda, ale tak jest tylko na początku – w momencie, kiedy dana osoba poznaje dopiero co panujące zasady. A jakie one są? Pierwsza z nich mówi o ograniczeniu spożycia ilości białka do minimum lub jego całkowitej eliminacji. To dlatego potrzebne są produkty niskobiałkowe. Należy ustalić z lekarzem, jakie jest faktycznie zapotrzebowanie organizmu na białko. Każdy pacjent powinien mieć ustaloną indywidualną ilość, ponieważ to wszystko zależne jest od tego, z jakim dokładnie przypadkiem medycznym ma się tak naprawdę do czynienia.

Nie można również zapomnieć o tym, jak należy przygotowywać poszczególne potrawy. Do wyboru są poszczególne metody obróbki termicznej:

  • pieczenie bez dodatku tłuszczu,
  • gotowanie na wodzie i parze,
  • duszenie na patelni do smażenia beztłuszczowego.

Należy również doprowadzić do ograniczenia spożywania takich produktów, jak jaja, mięso, wędliny, ryby, mleko oraz przetwory mleczne. Na szczęście, inne produkty niskobiałkowe są w stanie wynagrodzić takie niedogodności, dzięki czemu nikt nie będzie musiał chodzić głodny, czy też niezadowolony.