Latem szczególnie niezwykle ważne jest, aby pić odpowiednią ilośc wody. Jednak czasem mamy ochotę na coś innego, najlepsza będzie więc domowa lemoniada. Jej przewagą nad kupnymi napojami jest na pewno brak cukru i świadomość, że wiemy jakie składki znalazły się w naszym piciu.

Klasyczna lemoniada cytrynowa

  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 łyżki ulubionego miodu
  • Liście mięty
  • 1 litr wody
  • Kostki lodu

Przed wyciśnięciem najlepiej pościskać cytrusy, można je także przewałkować, na przykład dociskając je go blatu. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej wyciśniemy z nich cały sok, bez potrzeby użycia znacznej siły.

Do dzbanka wyciskamy cytrynę i limonkę- można użyć 1,5 cytryny i jedynie połówkę pokroić w plasterki i wrzucić do napoju. Aby uzyskać lepszy smak mięty można zaparzyć ją w niewielkiej ilości wody i po ochłodzeniu dodać do lemoniady. Jeśli nie, wrzucenie listków do zimnej wody powinno wystarczyć. Po wlaniu wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Napój najlepiej dobrze schłodzić przed podaniem

Lemoniada rabarbarowa

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 3 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • Gałązka rozmarynu
  • 700 ml wody
  • Limonka pokrojona w plasterki, do dekoracji

Łodygi rabarbaru dobrze myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na grubsze plasterki i wrzucamy do garnka. Imbir obieramy i także kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z rabarbarem. Dodajemy jeszcze rozmaryn, miód oraz wodę.

Miksturę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Całość gotujemy na zmniejszonym ogniu około dziesięć minut, tak aby rabarbar puścił cały smak i zaczął się rozpadać. Gdy będziemy zadowoleni z konsystencji i koloru wywaru przelewamy go przez siko lub ściereczkę. Pozostawiamy na blacie do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy z lodem i plasterkami limonki.