Nie ma prawdziwej zimy i okresu świątecznego bez kanapki drwala. Od kilku lat jest ona symbolem właśnie tej pory roku. Kojarzy nam się ze znaną na całym świecie siecią restauracji typu fast-food. Niestety, dostępna jest tylko sezonowo, co dla najbardziej zagorzałych miłośników może być przykre. Mamy jednak dobrą wiadomość: podobną kanapkę można przygotować w domu. W klasycznej wersji składa się ona z kotleta wołowego, plastrów przesmażonego boczku, panierowanego sera camembert, pysznego sosu musztardowego oraz warzyw. Możemy wzbogacić smak tej kanapki, dodając inne ulubione warzywa, np. plasterki ogórka. Sos musztardowy idealnie podkreśla smak całego dania, składają się nań zaledwie trzy składniki (warto wykorzystać tutaj oryginalną musztardę Dijon).

Składniki

Z podanych poniżej składników przygotujemy dwa burgery.
Na kanapkę będą nam potrzebne takie składniki: dwie duże bułki, 300 g mięsa wołowego, cztery plasterki surowego wędzonego boczku, opakowanie sera camembert (170 g), dwa plasterki pomidora, cztery krążki czerwonej cebuli, dwa listki sałaty lodowej, pół płaskiej łyżeczki soli oraz jedna trzecia płaskiej łyżeczki pieprzu, jajko, łyżka bułki tartej oraz olej do smażenia.
Na sos będą nam potrzebne trzy składniki: łyżka musztardy Dijon, po pół łyżki ketchupu i majonezu.

Wykonanie

Przygotowania zaczynamy od zmielenia mięsa wołowego i dodania do niego soli oraz pieprzu. Otrzymaną masę wyrabiamy po czym dzielimy na dwie części. Formujemy z nich dwa kotlety, które powinny być nieco większe niż średnica bułki. Kotlety smażymy na rozgrzanej olejem patelni przez około trzy minuty z jednej, a potem drugiej strony. Zaraz po przygotowaniu kotletów, na patelni podsmażamy plasterki boczku po około 20 sekund z każdej strony. Krążek sera camembert dzielimy na dwie części, każdą zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie wrzucamy na patelnię: smażymy najpierw przez minutę stronę ze skórką, potem obracamy na drugą stronę i także smażymy przez minutę.

Przygotowujemy sos: w misce umieszczamy ketchup, majonez i musztardę, całość dokładnie mieszamy.

Bułki przekrawamy na pół, możemy je także przez chwilę podpiec na patelni lub na grillu.
Na spód bułki wykładamy warstwowo kolejne składniki: panierowany ser, liść sałaty, plaster pomidora, po dwa plasterki boczku, krążki cebuli, kotlet wołowy. Smarujemy sosem musztardowym i przykrywamy górą bułki. Smacznego!