Hummus to coraz bardziej popularny składnik pojawiający się w naszej kuchni. Do jego największych zalet należy niewątpliwie pyszny smak oraz mnogość zastosowań – możemy go bowiem wykorzystywać jako dip do sałatek, przekąskę lub pastę do smarowania na kanapkę. Wybornie smakuje rozsmarowany na pieczywie (zarówno na chlebie, jak i na waflach ryżowych) z dodatkami takimi jak ogórek czy papryka.
Hummus można również podać z krakersami, słonymi paluszkami lub nachosami. Jeśli zaś interesują nas wyłącznie zdrowe przekąski, możemy podać hummus z pokrojoną w słupki marchewką albo selerem naciowym.
W tym artykule poznasz dwa przepisy na hummus orzechowy – do jego przygotowania posłużą nam orzechy włoskie oraz biała fasola i ciecierzyca.

Hummus orzechowy z fasoli

Do przygotowania hummusu będą potrzebne takie składniki jak: puszka białej fasoli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki pasty sezamowej, po dwie łyżki soku z cytryny i oliwy, cztery łyżki orzechów włoskich, pół łyżeczki soli, ćwierć łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki.

Zacznij od przepłukania i odsączenia fasoli. Połącz ją z sokiem z cytryny, pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, solą i papryką. Dodaj orzechy włoskie i całość dokładnie zmiksuj.

Hummus orzechowy z ciecierzycy

Potrzebne nam będą: szklanka ciecierzycy, dwie łyżki pasty tahini, ćwierć szklanki orzechów włoskich, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, trzy łyżki oleju z orzecha włoskiego, jedna trzecia łyżeczki czerwonej czubrycy, pięć płatków suszonego czosnku, dwie łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz.

Zacznij od przygotowania ciecierzycy: ziarna mocz przez dziesięć godzin z łyżeczką sody. Po tym czasie odcedź i opłucz. Ugotuj z łyżeczką sody, pod koniec gotowania posól. Ciecierzyca powinna być miękka.
Przy użyciu malaksera rozdrobnij orzechy. Wrzuć pozostałe składniki i zmiksuj całość aż do uzyskania gładkiej masy. Możesz również dodać kilka łyżek wody, żeby pasta była mniej gęsta.
Gotowy hummus włóż do miseczki lub słoika i polej oliwą albo olejem. Smacznego!