Zimne mięso należy na długich półmiskach porcelanowych lub metalowych, albo na tacach szklanych. Poszczególne rodzaje mięs podaje się na oddzielnych półmiskach, ułożone w jeden lub kilka rzędów zależnie od rozmiarów półmiska i plastrów mięsa. Na jednym półmisku można również podawać 2 – 3 rodzaje mięsa, uważając aby zestaw kolorów był właściwy. Układane w rzędach plastry mięsa opiera się jeden o drugi tak aby każdy plaster zakrywał w połowie lub 1/3 plaster położny uprzednio. Duże plastry niektórych mięs, np. szynki gotowanej, można układać również obok siebie, każdy zwinięty w oddzielny rulon.
Mięsa ułożone na półmiskach należy przybrać, aby tworzyły estetyczną całość. Jako materiału dekoracyjnego można używać jedynie produktów jadalnych. Najlepiej do dekoracji nadają się gałązki zielonej pietruszki, sałata, warzywa barwne, jak ogórki, pomidory, groszek zielony, marchewka oraz owoce, jak winogrona, pomarańcze, cytryny, śliwki i gruszki z kompotu lun słodkiej marynaty. Do przybierania półmisków mogą być również stosowane jaja ugotowane na twardo, pokrajane w talarki, cząstki lub siekane. Należy dbać, aby motywy dekoracyjne nie wybijały się zbytnio, gdyż powinny one zamykać i uzupełniać całość, ale nie zakrywać właściwych dań. Dlatego dekorację należy stosować oględnie i w żadnym wypadku nie przeładowywać półmisków. Po przybraniu należy usunąć okruszki i resztki tłuszczu z brzegów półmiska. Półmiski z przekąskami należy przechowywać w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu o temperaturze 2 – 4 stopni Celsjusza przykryte zwilżoną cienką serwetką lub muślinem.
Najlepszym sposobem zabezpieczenia zimnych mięs przed wysychaniem jest pokrycie całości, nie wyłączając elementów dekoracyjnych , cienką warstwą galarety. Szklista warstwa galarety daje poza tym bardzo korzystny efekt optyczny. Przyrządzając galaretę, można zabarwić ją karmelem lub pomidorami (koncentrat). Zalewanie przeprowadza się 2 – 3 – krotnie przy użyciu łyżki, przy czym każdą cienką warstwę oddzielnie się zastudza. Zastudzona na płaskim talerzu galareta, a następnie wyciskana (szprycowana) lub pokrajana może być użyta jako element dekoracyjny.