Wśród niezwykle zdrowych owoców letnich nie braknie różnorodności. Podczas letnich zakupów na targu warto zwrócić szczególną uwagę na śliwki. Choć niepozorne zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Mają także zbawienne działanie dla układu pokarmowego. W dodatku śliwkę możemy wykorzystać w ogromnej ilości przepisów na dania oraz przetwory, dzięki którym możemy cieszyć się tym owocem przez cały rok.

Zalety śliwek

Na świecie w naszych czasach istnieją łącznie 32 odmiany śliw. Najcześciej spotykane to mirabelki, węgierki, renklody czy lubaszka. Szczególnie latem z chęciom sięgamy po surowe owoce, jednak różnorodność sposobów podania jest niezliczona.

Powodów dla których warto jeść śliwki jest kilka. Przede wszystkim wykazują one silne właściwości antyoksydacyjne. Pomagają więc w zapobieganiu powstawania w organizmie nowotworów. A to wszystko dzięki dużym ilościom witamin A, C, E oraz K. Dodatkowo śliwka jest naturalnym sposobem na wspomaganie pracy układu nerwowego. Zawdzięczamy to połączeniu magnezu ora witaminy B6, która wspomaga przyswajanie się do organizmu.

Śliwki znane są również ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Duża zawartość błonnika pomaga czuć się dłużej sytym, regulują procesy trawienne. Wiele osób odczuwa znaczną ulgę w zaparciach, właśnie po spożyciu śliwek.

Jak przyrządzać śliwki?

Jak już wspominałam, jest wiele sposobów na jakie możemy przygotować te owoce. Latem korzystając z młodych owoców najlepiej zajadać je na surowo. Jeśli chcemy zachować część na kolejne pory roku do wyboru mamy kilka rodzajów przetworów. Chyba najbardziej oczywistym wyborem jest zrobienie domowej konfitury ze śliwek. Samodzielne przygotowanie pozwoli nam na dopasowanie słodkości i gęstości smarowidła do naszych preferencji.

Kolejnym częstym wyborem jest wykonanie nalewki ze śliwek. Jest to oczywiście świetny sposób na zachowanie smaku lata. Domowa nalewka świetnie sprawdzi się także jako prezent dla lubianej osoby. Jeśli lubimy bigos lub schab ze śliwką, dobrym pomysłem będzie ususzenie śliwek. Susz sprawdzi się także jako składnik świątecznego kompotu.