Wiele osób pierwsze i ostatnie spotkanie ze szpinakiem przeżyło w przedszkolu. Niedoprawiona, zmielona zielona papka z całą pewnością nie zachęca do ponownego spróbowania tej wartościowej rośliny. Jednak odpowiednio przyrządzony szpinak może być niezwykle smaczny, trzeba jedynie odpowiednio go przygotować.

Zalety szpinaku

Szpinak jak wykazują badania jest jednym z najzdrowszych dostępnych warzyw. Zawiera w sobie wiele witamin, beta-karoten, sole mineralne oraz luteiny. Nie ma lepszego sposobu na dostarczenie sobie zastrzyku witaminy C, potasu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego niż właśnie z porcji tego warzywa.

Lekarze polecają spożywanie tych zielonych liści aby zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej oraz miażdżycy. Dzięki dużej zawartości magnezu idealnie sprawdzi się w diecie osób żyjących na wysokich obrotach oraz w stresie. Magnez bowiem jest wybawieniem dla układu nerwowego, łagodzi negatywne skutki stresu i nerwów.

Jak przyrządzać?

Liście szpinaku nie tracą swoich wartości odżywczych po obróbce termicznej. Dzięki temu możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Szpinak sprawdzi się zarówno jako baza sałatki, dodatek do smoothie lub po obróbce cieplnej. Warto wtedy jednak pamiętać o odpowiednim doprawieniu liści.

Dwie najlepsze przyprawy do łączenia ze szpinakiem to czosnek i gałka muszkatołowa. Warto jednak uważać na ilość tej drugiej. Tak jak z czosnkiem ciężko przesadzić, zbyt duża ilośc gałki muszkatołowej może poskutkować, że nasze danie będzie niezjadliwe.

Szybkim i zdrowym sposobem na zdrowe śniadanie będą kanapki z liśćmi szpinaki oraz ulubionym serem pleśniowym i łosiem lub szynką parmeńską. Bardzo dobrze sprawdzi się również połączenie z oscypkiem i sosem żurawinowym. W wersji obiadowej warto poddusić sporą ilość liści z czosnkiem, następnie dodać na patelnię makaron oraz śmietanę oraz ewentualnie jajko.

Jeśli decydujecie się na obróbkę cieplną szpinaku warto mieć na uwadze, że szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Dlatego najlepiej nie ograniczać się w ilości duszonych liści. Jeśli zaś zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru- warto skropić je sokiem z cytryny.