Chyba każdy słyszał powiedzenie mówiące o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek całego dnia. I chociaż nie ma na to twierdzenie dowodów naukowych, jest w nim wiele prawdy. W końcu to pierwszy posiłek po nocy daje nam siłę na czynne rozpoczęcie dnia. Wbrew pozorom, to w dużej części zależy nasze samopoczucie w ciągu dnia. Z całą pewnością to pierwszy posiłek ma o wiele większe znaczenie na nasze samopoczucie, niż na przykład wstanie z łóżka prawą lub lewą nogą.

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Dobrze zaplanowane i przemyślane śniadanie to gwarancja energii na pierwszą część dnia. Wiele osób w pędzie życia bardzo często pomija śniadanie, lub traktuje je bardzo po macoszemu. Jednak szczególnie prowadząc życie na wysokich obrotach nie powinno się zapominać o śniadaniu.

Przede wszystkim jest to pierwszy posiłek, który kończy wymuszony nocą post. To właśnie on ma za zadanie zasilić organizm w energię do działania oraz pobudzić organizm. Niedostateczne lub w ogóle pominięte śniadanie to gwarancja obniżenia koncentracji, kreatywności oraz nawet możliwości werbalnych. Nie mówiąc już o złym nastoju, w końcu kto nie bywa nerwowy i zgorzkniały chodząc z głodnym brzuchem?

Co ciekawe osoby pomijające śniadanie ze względów na odchudzanie robią sobie niemałą krzywdę. Unikanie śniadania może doprowadzić do rozwoju zaburzeń metabolizmu, które z kolei mogą przerodzić się nawet w problemy z nadwagą oraz otyłość.

Jak planować?

Śniadanie jako pierwszy posiłek dnia najlepiej jakby było najbardziej odżywczym posiłkiem całego dnia. Naukowcy i lekarze wspólnie zgadzają się w twierdzeniu, że najlepiej jeśli wartość energetyczna śniadania będzie wynosiła około 25 do 30 procent naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Składniki jakie powinny znaleść się na naszych talerzach to przede wszystkim produkty zbożowe pełnoziarniste. Mówimy tutaj miedzy innymi o płatkach owsianych, otrębach zbożowych oraz pieczywie razowym. Najłatwiejszym wyborem jest więc przygotowanie owsianki- jeśli rano mamy bardzo mało czasu najlepszym rozwiązaniem jest owsianka nocna. Dzięki przygotowaniu posiłku dnia poprzedniego, rano wystarczy jedynie dodać świeże owoce i cieszyć się pysznym daniem i energią na wiele następnych godzin.