Obecnie do najbardziej znanych alternatyw mięsa czy nabiału należy tofu. W różnych miejscach można znaleźć tofu naturalne, z ziołami, tofu wędzone i nie tylko. Dlaczego warto je stosować na co dzień?

Co to jest tofu?

Czym tak właściwie jest  tofu ? Tofu to produkt roślinny, który charakteryzuje się tym, że jest wysokobiałkowy. Nazywa się go serkiem sojowym i jest produkowany z mleka sojowego, a także nigari. W skład tofu wchodzi duża ilość białka oraz wapnia i tłuszczy roślinnych, które to mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Produkt ten jest wykorzystywany na szeroką skalę i stanowi znakomity zamiennik mięsa, ale także i serca oraz nabiału. Należy jednak przy tym zaznaczyć, że jest to artykuł nietrwały i pod żadnym pozorem nie wolno go stosować, kiedy skończy się jego data ważności.

Tofu ekologiczne – wysokiej jakości produkt

Czym jest tofu BIO? Tofu ekologiczne to artykuł, który przygotowuje się wyłącznie z ekologiczny artykułów i wyłącznie w ekologiczny sposób – czyli całkowicie bez chemii, konserwantów i wszelkich innych szkodliwych substancji, a także i bez użycia nawozów sztucznych. Tofu BIO to produkt najwyżej jakości, który jest bogaty w cenne wartości odżywcze, a szczególnie w magnez.

Jakie są rodzaje tofu?

Tofu można znaleźć pod dwoma postaciami – twardą i miękką. Twarde ma formę kostki i umieszcza się je w zalewie. Z kolei miękkie ma konsystencję twarogu i skutecznie zastępuje jogurt czy śmietankę. Należy zauważyć, że takie artykuły nie można spożyć bez obróbki – przed podaniem należy je odpowiednio przyrządzić z pomocą obróbki termicznej. Na sklepowych półkach można znaleźć również różne rodzaje tofu, takie jak na przykład tofu wędzone, tofu z ziołami i przyprawami, tofu z warzywami, tofu marynowane itp.

Tofu w kuchni

Tofu w kuchni służy znakomicie jako alternatywa do mięsa czy sera, a także i nabiału w najróżniejszych daniach. Naturalne tofu jest bardzo delikatne – według wielu osób nie ma ono ani smaku, ani zapachu. Z tego też powodu należy je odpowiednio przygotować przed podaniem. Tofu należy odpowiednio doprawić za pomocą ziół i przypraw, wcześniej zamarynować, a potem podsmażyć przez parę minut na patelni, najlepiej na takiej, na której wcześniej smażone inne produkty (warzywa), w ten oto sposób można dodać tofu znakomity smak. Z kolei tofu wędzone może być dodatkiem do zapiekanek, sałatek czy zup, które tradycyjnie są przygotowywane z mięsem lub na mięsie. Przykładowo do żuru można zamiast mięsa dać właśnie tofu wędzone, które nada mu odpowiedni smak. Natomiast produkt z ziołami, przyprawami czy warzywami może z powodzeniem zastąpić ser czy nabiał.

Tofu a ludzkie zdrowie

Produkt sojowy, jakim jest tofu, charakteryzuje się tym, że posiada bardzo łatwe do trawienia białko i ma niezwykle dobry wpływ na organizm – poprawia przemianę wapnia. Tofu najlepiej spożywać regularnie – w ten sposób można złagodzić najróżniejsze dolegliwości, które mają miejsce podczas menopauzy. Warto zauważyć, że tofu ma również mało kalorii – zaledwie 60 w 100 gramach.