Pizza to danie kuchni włoskiej, które najchętniej spożywane jest w restauracjach. Wiele osób woli jednak tradycyjną pizzę domową, która pozwala na pełną dowolność w wyborze składników czy grubości ciasta.

Najważniejszym składnikiem pizzy jest ser, który gwarantuje ucztę dla naszego podniebienia. Czy weganie mogą więc jeść pizzę, skoro główny składnik jest pochodzenia odzwierzęcego? Okazuje się, że tak! Jeżeli szukasz przepisu na wegańską i smaczną domową pizzę, zapraszamy do przeczytania artykułu.

Jakie składniki wykorzystać do wegańskiej pizzy?

Klasyczne ciasto na pizzę nie zawiera żadnych składników, które nie byłyby akceptowalne w diecie wegańskiej. Problem w wegańskiej pizzy pojawia się wtedy, kiedy trzeba znaleźć zamiennik dla ciągnącej mozzarelli.

W wegańskiej pizzy z powodzeniem można pominąć ser i postawić na inne, dobrej jakości składniki lub użyć wegańskiego roślinnego zamiennika sera, który pod wpływem temperatury doskonale się topi, nadając się tym samym na pizzę.

Wędliny oraz rybę na pizzy można również zamienić na wegańskie odpowiedniki lub w swoim daniu postawić na warzywa. W przepisie na wegańską pizzę koniecznie należy zadbać o dobrej jakości sos pomidorowy, od którego w dużej mierze będzie zależał smak pizzy.

Jak zrobić wegańską pizzę?

Przygotowanie wegańskiej pizzy niczym nie różni się od standardowej. Przepis na wegańską pizzę zawiera te same podstawowe składniki, z pominięciem zwykłego sera.

Składniki na ciasto do wegańskiej pizzy:

  • 450 g mąki pszennej typ 0,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • Łyżka oliwy z oliwek,
  • Łyżeczka suchych drożdży,
  • Łyżeczka soli,
  • Łyżeczka cukru.

Przykładowe dodatki:

  • Passata pomidorowa,
  • Tarty wegański ser,
  • Piórka cebuli,
  • Roślinna wędlina,
  • Pieczarki,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Suszone pomidory.

W dużej misce należy umieścić wszystkie składniki na ciasto. Następnie ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 15 minut. Ciasto uformowane w kulę zostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto trzeba umieścić na blacie obsypanym mąką i wałkować do uzyskania pożądanego kształtu.

Na ciasto nakładamy passatę pomidorową z ulubionymi ziołami i inne wegańskie dodatki. Pizzę piec przez około 10-15 minut w trybie góra dół w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu pizzę można posypać świeżymi ziołami lub rukolą.

Więcej interesujących przepisów znajdziesz w portalu https://prodieta.pl/.