Dania typu fast-food zajmują bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Pokochaliśmy je ponieważ pozwalają szybko i skutecznie zaspokoić głód, nie zawsze jednak są najlepszym rozwiązaniem, jeśli mamy na myśli zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowywanie „szybkich dań” w domu – wówczas zyskujemy pewność, że użyte zostaną składniki wysokiej jakości, zaś samo danie będzie przygotowane na świeżo, bezpośrednio przed podaniem i pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Takie danie możemy również nieco zmodyfikować, pozbywając się składników, których nie lubimy albo nie możemy jeść i zastępując je innymi podczas gdy w restauracji nie zawsze będzie to możliwe.
Największy wybór szybkich dań oferuje nam kuchnia amerykańska i meksykańska. Polacy szczególnie polubili tę drugą i nic dziwnego bo przecież potrawy z Meksyku są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Popularnym daniem są tacos, czyli tortille wypełnione rozmaitymi dodatkami: w naszej wersji będą to boczek, czerwona fasola, pomidory, rodzynki oraz dużo wyrazistych przypraw. To danie zachwyci smakiem każdego!

Składniki

Do przygotowania tacos będą nam potrzebne: osiem tortilli, puszka czerwonej fasoli, trzy pomidory, cebula, ząbek czosnku, 100 g boczku, łyżka oleju, łyżka rodzynek, pół łyżeczki mielonej papryki chilli, szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Zaczynamy od pokrojenia boczku w kostkę oraz podsmażenia go na rozgrzanej olejem patelni. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek szklimy na wytopionym tłuszczu, wrzucamy rodzynki i obrane oraz pokrojone pomidory, smażymy wszystko przez dwie minuty. W tym czasie miksujemy fasolę, którą następnie wrzucamy na patelnię i dusimy całość pod przykryciem przez dwadzieścia minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy. Tortille napełniamy przygotowanym farszem, składamy na pół i układamy na blasze wysmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy przez pięć do siedmiu minut. Podajemy ciepłe. Smacznego!