Na grillu najczęściej znajdziemy standardowy zestaw sosów: musztardę i ketchup. Coraz więcej osób kusi się również na gotowe, nowe sosy. Tysiąca wysp, majonezowe czy różne odmiany sosów BBQ. Warto również zaszaleć i przygotować nowy sos własnoręcznie.

Poniżej przedstawione sosy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wyróżniają się za to wyrazistymi smakami, które idealne podkreślą każde danie grillowe.

Amerykański sos

  • Ogórek konserwowy
  • Pomidor
  • Szczypiorek
  • Porcja ketchupu
  • Porcja majonezu

Warzywa należy pokroić w drobną kostkę. Ketchup i majonez dokładnie mieszamy ze sobą i dodajemy pokrojone warzywa. Po ponownym zamieszaniu, sos wkładamy do lodówki najlepiej na godzinę. Drobno posiekany szczypiorek dodajemy na samym końcu, zaraz przed podaniem.

Grecki sos tzatziki

  • Duże opakowanie jogurtu greckiego
  • Ogórek gruntowy
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Mięta świeża
  • Koperek świeży

Ogórka dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, dodajemy do jogurtu. Następnie dolewamy odmierzone porcje oleju oraz octu. Dodajemy posiekany wcześniej koperek wraz z miętą, oraz czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i cieszymy się wyjątkowo kremowym i odświeżającym smakiem.

Ostry sos ketchupowy

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka tabasco

Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Nie trzeba, lecz można odstawić do lodówki aby sos nabrał dodatkowej mocy.

Miodowo-musztardowy sos majonezowy

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Świetnie sprawdzi się zarówno do różnych mięs jak i do warzyw i sałatek. Jeśli chcemy użyć go jako sos do polania sałatki, możemy zwiększyć ilość wody w przepisie, lub dodać oliwy.