Chociaż kultura picia wina nie jest u nas tak silna jak na przykład we Włoszech; coraz więcej osób interesuje się wiedzą związaną z winem. Do wyboru jest uczestnictwo w kursach i degustacjach, czytanie książek czy nawet szukanie informacji w internecie.

Wino występuje w tyle różnych odmianach, że z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak na samym początku przygody z tym alkoholem można poczuć się przytłoczonym ilością informacji. Jaki rodzaj będzie nam smakował? Jakie wino podać do danego obiadu? W jakiej temperaturze podawać trunki?

Poniżej przedstawiam najczęściej występujące połączenia różnych gatunków wina z potrawami. Są to ogólnie przyjęte standardy, które są zawsze dobrym punktem wyjścia. Warto również pamiętać, o tym że jeśli podajemy wino starsze niż sześcioletnie- dobrze otworzyć kilka godzin przed podaniem.

Wina do przystawek

Najlepszym wyborem będzie w tym przypadku lekkie wino. Świetnie sprawdzą się wina owocowe, musujące, aperitif ale także wino czerwone. Jednymi z najważniejszych cech dobrego wina do przystawek jest jego kwaskowaty smak. Zazwyczaj podawane jest schłodzone.

Jeśli chodzi o wina do serów, główna zasada jest jedna. Gdy podajemy sery łagodne w smaku, dobieramy do niego również łagodne wino. Jeśli zaś ser jest pikantny, idealnie sprawdzi się czerwone wytrawne wino.

Wino do dań obiadowych

Chyba najbardziej znaną zasadą jest podawanie białego wina do ryb. Jest to oczywiście dobra rada, bowiem schłodzone białe wino świetnie podkreśli smak naszej potrawy. W przypadku pikantnych smaków, można podać także wino czerwone.

Jeśli chodzi o mięsa, zazwyczaj łączymy je z winami czerwonymi. Szczególnie do mięsa smażonego lub pieczonego, najlepiej sprawdzą się mocniejsze i wytrawne wina czerwone. Delikatniejsze odmiany jak cielęcina lepiej łączą się z lżejszymi odmianami; młode wino czerwone lub wino różowe sprawdzi się tu znakomicie. Zaś do dań z drobiu warto postawić na białe wino.

Wino do deserów

Jako że, deser jest zwyczajowo serwowany na koniec posiłku można pozwolić sobie na mocniejszy trunek. Z deserami najczęściej podajemy słodsze wina, na przykład czerwone lub białe. Jest to również idealna pora do zaserwowania gościom likieru.