Od końca kwietnia, początku maja rozpoczyna się sezon na rabarbar. Warto wykorzystać go w pełni, gdyż potrwa tylko do połowy czerwca. Niezależnie czy już próbowaliście i uwielbiacie, czy jeszcze nie mieliście okazji cieszyć się smakiem rabarbaru warto skusić się na jeden z podanych niżej przepisów.

Tarta z rabarbarem

Oprócz lemoniady, chyba najbardziej klasyczne zastosowanie rabarbaru. Jednak nie ma co się dziwić, tarty z owocami sezonowymi mamy okazję jeść tylko w wybranych okresach roku. Dlatego naprawdę warto wrócić z zakupów z dorodnym pękiem rabarbaru i przygotować na deser tartę.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g/ lub jedna szklanka mąki przennej
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • 1kg rabarbaru
  • 200g cukru
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 saszetka cukru wanilinowego, lub łyżeczka waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Wykonanie:

Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, cukier, sól oraz pokrojone zimne masło rozcieramy palcami aż do połączenia składników. Można także użyć miksera, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodajemy po 1 łyżce zimnej wody, ciągle mieszając. Po ponownym zagnieceniu ciasta, formujemy je w kulę i odkładamy do lodówki na około godzinę.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi możemy przygotować nadzienie do tarty. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na około centymetrowe kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz starą z niej skórkę, cukier wanilinowy oraz cynamon. Całość nastawiamy na ogień i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i zakrywamy garnek. Ważne jest aby zmiękczyć rabarbar, najlepiej żeby nie rozpadł się jednak w całości.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 2 kawałki- jeden, większy na spód, mniejszy przyda się do dekorowania góry tarty. Porcję ciasta rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia. Na tak przygotowany spód nakładamy dżem truskawkowy oraz rabarbar. Pozostałą część ciasta kroimy w pasy i układamy je na nadzieniu. Tartę pieczemy około 55 minut.

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 300 g rabarbaru- około 3-4 łodygi
  • 3 łyżki miodu
  • 3 cytryny
  • Dużo lodu

Wykonanie:

Do garnka wlewamy całą wodę, wrzucamy pokrojony w plasterki rabarbar i gotujemy przez około 5 minut. Ważne aby rabarbar zmiękł i zaczął puszczać smak do wody. Gdy rabarbar już zmięknie czas na rozgniatanie. Spokojnie można poradzić sobie widelcem, lub ugniatacza do ziemniaków. Jednak jeśli zależy wam na czasie idealnie sprawdzi się także blender. Odcedzamy wodę od pulpy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy wywar przestanie być już gorący możemy dodać miód i dodajemy sok z cytryn. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy całość do lodówki, do porządnego schłodzenia.