Dzień dziecka to świetna okazja, do zrobienia przepysznych słodkości. Nawet jeśli sami nie mamy dzieci, na pewno sami z chęcią ucieszymy się zajadając tęczową galaretkę czy domowej roboty muffinki!

Tęczowa galaretka

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 1 1/5 szklanki mleka
  • Silikonowa forma na przykład na babkę

Pomimo, że potrzeba tak niewielu składników- należy uzbroić się w cierpliwość przy przygotowywaniu tego deseru. Jest to szczególne ważne, gdyż poszczególne partie galaretki muszą być dobrze schłodzone, aby uzyskać oczekiwany efekt. Jednak zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, aby zachwycić wszystkich na naszym przyjęciu, czy tylko siebie samego 😉

Foremkę na ciasto smarujemy olejem, aby zachować neutralność smaku dobrze sprawdzi się olej kokosowy. Stawiamy ją na płaskim talerzu lub podstawce- tak aby bez problemu można było przenosić foremkę z blatu do lodówki i z powrotem.

Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w szklance z gorącą wodą. Gdy drobinki się rozpuszczą przelewamy płyn po połowie do dwóch szklanek. Do jednej dodajemy pół szklanki zimnej wody, a do drugiej 1/3 szklanki chłodnego mleka. Do foremki wlewamy część z samą wodą i wstawiamy do lodówki. Gdy się już zetnie możemy wyjąć z lodówki i stopniowo wylewać na nią część z mlekiem. Ponownie wstawiamy do lodówki i w tym czasie możemy zacząć szykować drugi kolor. Z każdym postępujemy podobnie, rozpuszczamy zawartość torebki w gorącej wodzie. Następnie dzielimy płyn na dwie części: jedną z wodą a drugą z mlekiem.

Gdy wszystkie części galaretki znajdą się już w foremce, zostawiamy ją do pełnego stężenia w lodówce na noc. Następnego dnia przewracamy foremkę do góry nogami i podziwiamy nasze dzieło.

Szybkie i smaczne babeczki

  • 370 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 330 g ulubionego jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Ten przepis jest zdecydowanie szybszy w wykonaniu niż tęczowa galaretka. Bez problemu można wykonać go wraz z dzieckiem które na pewno ucieszy się ze wspólnego gotowania. Jeśli zaś poczuje pasję do działania w kuchni, na portalu szkrab.pl znajdziecie wiele przepisów i pomysłów na proste postawy do przyrządzenia z dzieckiem.

Aby wykonać babeczki należy najpierw rozpuścić masło wraz z miodem i odstawić do ochłodzenia. Jajka łączymy z jogurtem, do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodajemy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników. Kluczem jest aby nie mieszać zbyt długo, wtedy ciasto wyjdzie zbyt zbite i twarde.

Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy formę i pieczemy przez około 23 minuty.